CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday 4 January 2009

.: Resepi Bujang :.

in case aku lupa resepi sendiri, so aku nk share trus resepi2 yg aku dh try, sendiri boleh rujuk kalau nk buat lagi. aku nie pelupa bha..



1. kari ayam

bahan-bahannya adalah:
-ayam syahadah halal, ikut brapa orang n saiz badan
-serbuk kari adabi
-serbuk cili foleshill
-setengah ulas bawang merah besar gedabak Tesco
-3 ulas bawang putih comel Tesco
-serbuk santan malaysia
-minyak sayur
-gula, garam dan ajinomoto

cara-caranya:
hiris halus bawang merah dan bawang putih. panaskan minyak, tumis bawang2 yg dh dihiris halus sehingga kuning. bancuh serbuk santan dengan air panas, pastikan ketulan2 santan diminimumkan. masukkan serbuk santan yang dh dibancuh ke dalam pot, kacau. masukkan ayam [untuk jimat masa, boleh masakkan ayam dalam oven terlebih dahulu, tapi pastikan tak masak sepenuhnya]. then, masukkan serbuk kari Adabi dan serbuk cili Foleshill secukupnya, kira cantik warna ar. masukkan gula, garam secukup rasa dan sedikit ajinomoto. tunggu sehingga masak dan hidangkan secara solo atau berkumpulan. =)






2. nasi lemak bujang [lol]

nasi: masak nasi seperti biasa, tetapi setengah dari air yang disukat diganti dengan santan yang telah dibancuh dengan air panas. masukkan sedikit garam, jangan terlebih.

sambal ikan bilis;

bahan-bahannya:
-ikan bilis Fresh Asia
-setengah ulas bawang merah Tesco
-3 ulas bawang putih Tesco
-serbuk cili foleshill
-garam, gula dan ajinomoto
-minyak sayur

cara-caranya:
hiris halus bawang merah dan bawang putih. panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang sehingga kuning. masukkan ikan bilis yang dah dibasuh terlebih dahulu, kacau untuk beberapa minit (pastikan hot plate sederhana panas). bancuh serbuk cili, kalau tahan pedas boleh bubuh banyak, dengan air panas. masukkan serbuk cili tersebut ke dalam kuali, gaul rata bersama ikan bilis yang tengah digoreng. masukkan gula dan garam secukup rasa dan sedikit ajinomoto. rendahkan suhu hot plate, tunggu sehingga sambal ikan bilis masak. pastikan tidak terlalu kering.



selamat mencuba bujang2 di luar sana, simple and doable xp

7 comments:

blacksword88 said...

kdk pnde msk jk ko ya
haha . .
cmne mk follow blog ko 2k?

ijan-promoters said...

eh..... bawang yg comel. What the...... Chomel IS my middle name Occay.... bawang is no match for me... LOL wahaha !!!!!

Najib said...

ng pande msk la weh! mun ko cerik ketagih kau ngn masakan aku lah, haha

n for u mr. promoters, ko ingt ko chantek sgt? =P

samsooL said...

uish.. mana ko dapat ajinomoto weh??

Najib said...

bli kt london aritu..tpi skrg kt fresh asia dh ade dh...besa gedabak lak tu..asal la sume bnde cni besa2..

coolwaves said...

oit jib... pandei msk da kau ooo. lak leh la ku jemput ko msk nikah ku lak oo... hehehe... kau post pic ya nyuruh ku lpr ja pok. lak kau balit MESTI msk suma benda ya k ak. hehehe

Najib said...

ah, siot. boley saje, haha